Слідкуйте за новими надходженнями літератури до відділу краєзнавчої літератури і бібліографії в рубриці "Що читати про край"

пʼятницю, 7 березня 2014 р.

Лев Львович Шестаков: Одеса шанує свого відважного захисника, командира 69-го винищувального авіаційного полку

В Одесі ім’я славного сина Донбасу Льва Львовича Шестакова (1915-1944) добре знають і учасники війни, і молоде покоління.
Після закінчення ФЗУ і робітфаку 18-річний Шестаков став студентом Дніпропетровського інституту залізничного транспорту. Блискуче закінчив і училище пілотів.
У роки фашистського заколоту в Іспанії лейтенант Шестаков добровільно поїхав битися проти коричневої чуми і додому повернувся з орденом Червоного Прапора. Під час 73-х денної героїчної оборони Одеси Лев Львович був командиром 69-го авіаційного винищувального полку, про бойові подвиги якого лунала слава по всій країні. Жителі Одеси і навколишніх сіл не забудуть серпневого ранку 1941 року, коли група наших літаків під командуванням майора Шестакова розгромила неподалік від міста полк винищувачів з Німеччини. 20 спалених літаків, багато знищеної техніки і живої сили. А 22-го вересня дев’ять стареньких, залатаних після неодноразових пошкоджень «И-16» сміливо вступили в бій з 20-ма «юнкерами».
Важко довелося нашим славним соколам, але вони не відступили, відігнали ворога і врятували ескадрені міноносці «Беспощадный» і «Безупречный», які намагалися потопити німці.
В полку Шестакова виховалась плеяда героїв. В битві за Одесу стали Героями Радянського Союзу 12 пілотів. 25-річний командир завжди являв собою зразок: першим кидався у бій і першим поспішав на виручку другові, коли той потрапляв у біду.
Лев Львович загинув у бою під Хмельницьким навесні 1944 р.Там, у центрі міста, йому поставлено пам’ятник.
В Одесі рішенням місьвиконкому вулиця Вознесенська в Ленінському районі перейменована на вулицю майора Шестакова. Саме тут, неподалік Лузанівки, під час Другої Вітчизняної війни спалахували жорстокі повітряні бої. 

Про життя та бойовий шлях Льва Шестакова:

Про льотчика в художній літературі:

  1. Саркисьян, К.С., Ставницер, М.Ф.   Улицы рассказывают...- О.: Маяк, 1968. - С. 61-63.
  2. У черноморских твердынь. Отдельная Приморская армия в обороне Одессы и Севастополя. Воспоминания. - М., Военное издательство, 1967. - С. 113-129.
  3. Череватенко, А.Т.   Мы вернемся, Одесса! - О.: Одесское книжное издательство, 1963. - 151 с.
  4. Герої Радянського Союзу - наші земляки. Короткі біографічні довідки та рекомендаційні списки літератури. - О., 1970. - С. 61-62.

Немає коментарів:

Дописати коментар

. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...