Слідкуйте за новими надходженнями літератури до відділу краєзнавчої літератури і бібліографії в рубриці "Що читати про край"

вівторок, 17 вересня 2024 р.

Нові надходження до відділу краєзнавчої літератури і бібліографії у ІІІ кварталі 2024 року

 

Представляємо нові книжки, які надійшли до відділу краєзнавчої літератури і бібліографії у ІІІ кварталі 2024 року







Бербер Г. 600 дней войны России против Украины [Текст] / Георгий Бербер. – Одеса ; Киев : Изд. ТОВ «НПП «Интерсервис» : Тип. «Айс Принт», 2023. – Т. 1 : Одесса, 2023. – 208 с.: ил.

Бербер Г.: «Повірити в таке не вкладається в голові не лише у жителів України, а й усього світу. Росія проти України, Москва проти Києва, слов'яни проти слов'ян. Не вкладається в голові єдине слово - чому?

Зруйновані будинки, загиблі мирні жителі, які так і не знають, чому їх вбивають нещодавні брати. Вселяє надію, що незважаючи на постійний обстріл Одеси та Одеської області, незважаючи на величезні збитки від зруйнованих будівель Одеса живе, працює громадський транспорт, театри, ресторани. Це означає, що Одеса вірить у свою Перемогу і жодні обстріли не зможуть змінити цього».


Бербер Г. 600 дней войны России против Украины [Текст] / Георгий Бербер. – Одеса ; Киев : Изд. ТОВ «НПП «Интерсервис» : Тип. «Айс Принт», 2023. – Т. 2 : Украина, 2023. – 188с. : ил.

«У світі відбувається багато війн, в даний час весь світ переживає та бере участь у війні Росії проти України. Будь ласка, війна стала більш кровопролитною з величезними втратами не тільки в людських життях, а й у шкоді, яку війна завдала Україні.

Після 600 днів на окупованих територіях з'явилися міста-примари, в яких не залишилося жодної цілої будівлі і майже не залишилося мешканців. Але запеклі бої за ці міста продовжуються…

Спасибі всім, хто бореться заради нашої держави та людей! Слава нашому могутньому народу! Україна вміє бути сильною. І ми вистоємо. Повинні вистояти та здобути перемогу. Так і буде. Президент України», – Володимир Зеленський.


Бібліотека. Люди. Війна. Втрати і звершення [Текст]: зб. тез і повідомл. Всеукр. наук. -практ. конф. 8 листоп. 2023 р. / М-во культури та інформац. політики України, Нац. іст. б-ка України, Ін-т історії України НАН України та ін.; [редкол. : А. Скорохватова, Н. Волошинська, Т. Спанчак та ін.]. –  Київ, 2023. – 394 с. – (Сьомі Краєзнавчі читання пам'яті Петра Тронька)

Науковий збірник містить доповіді та повідомлення учасників Всеукраїнської науково-практичної конференції «Бібліотека. Люди. Війна. Втрати і звершення», що відбулася 8 листопада 2023 року в межах Сьомих краєзнавчих читань пам’яті Петра Тронька.


Живе слово вчить : Ісаєнко Любов Миколаївна [Текст] = Viva vox docet: матеріали до біобібліографії / М-во науки і освіти України, Одес. нац. ун-т ім. І. І. Мечникова, Наук. б-ка; упоряд. О. С. Мурашко ; бібліогр. ред. Н. М. Купріянова; відп. ред.: М. О. Подрезова, О. В. Суровцева; худож. Л. Дем'янишина. – Одеса : Бондаренко М. О. – 156 с. : іл.: 28 л. фот.; – Текст : укр., рос.; Екслібрис з бібліотеки Любові Ісаєнко. – Одеса-Макошине. – (Серія «Біобібліографія вчених університету» ; вип: Філологи).

Видання продовжує серію «Біобібліографія вчених університету», де систематизований науковий доробок філологині Любові Миколаївни Ісаєнко. Покажчик містить інформацію про життя й діяльність, ілюстративний матеріал. Книга буде корисна філологам, науковцям, які вивчають біографістику та досліджують історію української літератури.


Евангелическо-Лютеранская община с. Новоградковка [Текст] / авт. текста А. Гросс ; фот. из лич. архива и открытых источников. с. Новоградковка, 2020. 20 с. : фот. - б. т. : Б. ц.






Камертон [Текст]: Піденноукр. літ.-мистец. альм. / [упоряд. М. Забуранна]. Одеса : Астропринт, 2024. 366 с. : іл.; 60x90/16. (Бібліотека Товариства письменників і журналістів імені І. Франка, вип. 1).

Альманах «Камертон» це обличчя української літературної Одеси. «Камертон» це імена, викохані «на зламі степу і моря». «Камертон» це діалог поколінь, діалог світоглядів, діалог цінностей, пронизаний наскрізь великою любов’ю до Слова.



Коваль, Вероника Анатольевна. Негасимый свет таланта [Текст]: сб. очерков / В. А. Коваль. – Одесса : Друк Південь, 2018. – 129 с.: 7 л. ил.

«Незгасне світло таланту» збірка, що складається більше ніж з двадцяти нарисів про літераторів та художників Одеси. Нариси написані в різні часи, публікувалися в різних друкованих виданнях. Книга дає уявлення про майстрів, які творять у наш час, про нещодавно пішли в інший світ, про історичних персонажів Олександра Купріна, творчість яких тісно пов'язана з Одесою та одеситами.

Зібрані в одну книгу, нариси становлять частину історії культури нашого міста. Вона може бути цікавою для фахівців у галузі культури та для читацької аудиторії, що цікавиться мистецтвом.


Коленко, Тамара Анатольевна. Одесса и одесситы : история повседневности : 1950-1970 [Текст] / Т. А. Коленко. – Одесса : Астропринт, 2024. – 400 с.: ил. – Текст : рос., укр.; Дар авт. – Библиогр.: с. 397.

Одеса та одесити. Два десятиліття з 1950 до 1970 року. Архівні документи, інформація з міських довідкових книг, публікації в місцевих газетах про вулиці та будинки, про підприємства, організації, школи та виші, про театри та лазні, про музеї та ринки, про магазини та бібліотеки, про море, про пароплавство, про мешканців міста - все це та багато іншого перетворилося на сторінки книги, яка розповідає про повсякденне життя у всіх її проявах у улюбленому місті.

Нарис «Одеські слова та слівця з моєї колекції» перша публікація одеської розмовної мови 1950-1970 років, збережена автором у вигляді колекції.


Крохмаль, Василь Васильович. Безмір рідної землі [Текст]: вірші / В. В. Крохмаль. – Одеса : Астропринт, 2023. – 216 с.: портр. авт.

До другої книги «Безмір рідної землі» увійшли усі поезії у творчості Василя Крохмаля. Поштовхом для написання творів стало 24 лютого 2022 року, коли божевільна московія вирішила взагалі знищити Україну як державу.

Моя любов до України це любов людини, яка пройшла довгий життєвий шлях, широко дивиться на світ, бачить свій народ, його багатющу героїчну історію і неминучість майбуття після перемоги у цій страшній війні.


Липа, Юрій Іванович. Щоденний бій [Текст] : поезії та проза Ю. І. Липа : [упоряд., вступ, ст. та прим. О. А. Гугалова-Мєшкова]. – Харків : Фоліо, 2024. – 588 с.

До уваги зацікавленого читача, допитливого студента і вимогливого дослідника пропонується видання, що містить всю збережену поезію та малу прозу українського митця, медика і мислителя Юрія Івановича Липи (1900-1944): не раз друковані вірші, драматичні поеми, переклади і новели доповнено малознаними та нещодавно виявленими публікаціями у підсумку понад 200 творів, написаних протягом 20 років (1918-1938).

В оглядовій статті крізь автобіографічні й знакові твори окреслено життєвий шлях Ю. Липи. Прижиттєві рецензії на три авторські збірки поезій «Світлість», «Суворість», «Вірую» і тритомник новел Нотатник» ілюструють сприйняття творчості Ю. Липи його сучасниками.


Мирне - 2006 [Текст] : інформ. кат. / [матеріали підгот. О. Котовичем, А Бузіян, Л. Пшененко, відп. за підгот. Н. Ф. Карай]. Мирне, 2006. 20 с. Б.ц.

Інформаційний каталог «Мирне» складається з рубрик: «Сторінки історії», «підприємництво», «соціальна сфера», «освіта», «дошкільне виховання», «духовне відродження», «культурне життя», «поетична сторінка», «народні обранці».



Огнев, И. Н. Буджак : у времени в плену [Текст] / И. Н. Огнев. Измаил : Ирбис, 2021. 384 с. : ил.

Науково-популярне краєзнавче видання, яке розповідає про історичну область Буджак на протязі двух тисячоліть. При підготовці до видання книги були використані наукові і художні першоджерела, документи Ізмаїльського архіву, спогади старожилів. Видання розраховане на широке коло читачів, які цікавляться історією, а також викладачам, краєзнавцям, студентам, школярам.



Огнев, И. Н. Измаил. Дела давно минувших дней [Текст] / И. Н. Огнев. Измаил : Курьер, 2019. 155 с.: ил.

Науково-популярне краєзнавче видання, що розповідає про життя Ізмаїла часів перебування у складі Османської, російської імперій. Використано документи КУ «Ізмаїльський архів» та літературні джерела XVI-XXI ст.





Огнев, И. Н. Измаил. Имена на все времена [Текст]: [сб. биогр. очерков] / И. Н. Огнев. Киев : Курьер, 2017. 165 с.: ил.

Збірка біографічних нарисів, що розповідають про діяльність вихідців Ізмаїла, які принесли славу місту також про іногородніх політиків, священнослужителів, воєначальників, діячів культури, які сприяли його зародженню, розвитку та процвітанню.




Одесская военная авиационная школа пилотов 1929-1947 [Електронний ресурс] / А. Д. Суховей, Л. Н. Суховей // Военно- ист. центр «Память и Слава». Одесса, 2016. 1 електр. диск (DVD-R). Библиогр. 53 назв. (Серия «Поисковая работа» ; вып. 91).

Видання призначене для керівників пошукових військово-історичних та історико-краєзнавчих об'єднань, історико-краєзнавчих музеїв, історичних секцій та всіх, хто цікавиться військовою історією.







Підготувала К.Г. Черненко, провідний бібліотекар відділу краєзнавчої літератури і бібліографії

Немає коментарів:

Дописати коментар

. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...