Слідкуйте за новими надходженнями літератури до відділу краєзнавчої літератури і бібліографії в рубриці "Що читати про край"

середу, 22 березня 2023 р.

Олекса Шеренговий - письменник-шістдесятник Одещини

 

Можина Анна, студентка 3 курсу гуманітарного факультету Національного університету «Одеська політехніка»


17 березня в бібліотеці ім. М. Грушевського відбулась подія - вечір пам'яті одеського письменника Олекси Шеренгового.

На зустрічі були присутні син та дочка автора - Гнат та Наталя. Друзі, які його добре знали - голова Одеської обласної організації Національної спілки журналістів Юрій Работін та відомий одеський журналіст Роман Кракалія.






Було цікаво послухати спогади про одеського письменника, який жив поруч з нами, ходив тими самими вулицями і зробив свій внесок в розвиток української культури, зокрема культури Одещини.



З спогадів дітей ми дізналися, якою людиною був Олекса, яким батьком. Наталя розповідала про те, що батько був для неї справжнім другом. Гнат розповідав про свої дитячі спогади. Він зауважив, що його батько ніколи не хотів, щоб його запам'ятали серйозним. Ми дізналися подробиці його життя, світобачення, деяких епізодів життя.

Яскравим спогадом став обшук КДБ. Шеренгового могли заарештувати за книгу Івана Дзюби "Інтернаціоналізм чи русифікація?", яка була в нього вдома, але його врятувала теща, імітувавши серцевий напад і тим самим відволікши увагу.

Колеги відгукувались про нього, як про сміливу людину, яка чітко знала, чого хоче. Коли письменник працював на телебаченні, він часто міг відступати від написаного сценарію, хоч і знав, які можуть бути наслідки цього.

Письменник говорив виключно українською мовою, тому що вважав, що саме це може зберегти нашу ідентичність в боротьбі проти радянського режиму. Хоча життя через це значно ускладнювалось.

Завершилась зустріч тим, що ми - студенти Політехніки зачитали вірші зі збірника Мій молитвослов. Вірші напрочуд легко читаються та наповнені глибоким сенсом.





Дякуємо пану Гнату Шеренговому за беззастережне погодження із передачею 13 відсканованих книжок – літературного надбання Олекси Гнатовича Шеренгового – до електронної краєзнавчої бібліотеки. Що більше читачів матимуть доступ до електронної бібліотеки, то легше їм познайомитись із творчістю одеського письменника.

Читайте ТУТ


Запис зустрічі ТУТ


Немає коментарів:

Дописати коментар

. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...