Слідкуйте за новими надходженнями літератури до відділу краєзнавчої літератури і бібліографії в рубриці "Що читати про край"

пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

Богдан Сушинський. Письменник навіки

 

 10 квітня 2021 року мало б виповнитись 75 років від дня народження Богдана Івановича Сушинського.


Богдан Сушинський - відомий письменник, науковець, громадський діяч. Історик та ідеолог сучасного українського козацтва. Академік Міжнародної академії наук, освіти, промисловості та мистецтв (при ЮНЕСКО, США).

Його твори перекладали сімнадцятьма мовами світу. Відзначався дивовижною працездатністю і плідністю: опублікував понад 200 книжок, зокрема наукових монографій, історичних, пригодницько-авантюрних і фантастичних романів, творів для дітей.

За видатний внесок у розвиток вітчизняної і світової культури Б. Сушинський відзначений Американським біографічним інститутом золотою американською медаллю честі.

Лауреат Міжнародної літературної премії ім. О. Дюма, Міжнародної літературної премії ім. І. Мазепи, премії Українського козацтва «Лицарське перо», премій ім. І.Буніна, ім. М.Трублаїні, ім. Е.Багрицького, Аркадійської літературної премії тощо.

За заслуги в розвитку літератури, історії та культури, козацького і лицарського руху в Україні Богдан Іванович також пошанований низкою інших урядових, патріарших, козацьких та лицарських нагород.

Богдан Сушинський дебютував як письменник 1968 року новелою «Кладка» у журналі «Горизонт». 1972 року у видавництві «Маяк» під однойменною назвою побачив світ збірник новел та повістей молодого прозаїка. Тривалий час Богдан Іванович перебував на журналістській роботі. Він був членом Національної спілки письменників України, віце-президентом Української асоціації письменників, а також членом Міжнародної асоціації письменників баталістів та мариністів і членом Національної спілки журналістів України, засновником та президентом мистецької організації «Аркадійський клуб» Мав почесне звання “Заслужений журналіст України”.

Богдан Сушинський – автор 200 книжкових видань (понад 140 книжок - за назвами, без перевидань; в їх числі – 61, опублікованого в Україні чи за кордоном, роману), та близько трьох тисяч публікацій в періодиці.

Сушинський є також автором прозових творів для дітей, зокрема, повісті «Танець степового коня», «Острів забуття і покаяння», «Візьми мене з собою, „Магеллане“», «Зоряний берег», «Ріка далеких мандрів»… В його упорядкуванні з'явилася антологія-довідник «Письменники Одещини на межі тисячоліть».

Автор серії книг «Козацька слава», видав першу в світі «Всесвітню козацьку енциклопедію» про всі козацтва світу плюс відомості про письменників, що писали про козацтво і мали стосунок до нього. Богдан Іванович був серед тих, хто відроджував козацтво в Україні, був наказним отаманом з питань ідеології українського козацтва, заснував Чорноморсько-Дністровське козацтво..

Також його називають «Останнім письменником Другої світової війни». Він написав понад тридцять романів, що складають цикл «Війна імперій». Кожен його роман з цього циклу-певна таємниця другої світової війни. Яку Богдан Іванович розкривав з присутньою йому майстерністю...

Життєвий шлях Богдана Івановича - зразок людської гідності і працелюбства. Своїми книгами він вніс неоціненний вклад в розвиток української культури, сприяв збереженню національних традицій і пробудженню української національної свідомості.

Для нашої бібліотеки Богдан Сушинський був не тільки улюбленим письменником, а й другом. Він мав чимало регалій, але завжди представляли його нашим читачам словами «хороша людина».



Сьогодні – День його пам’яті. Тому з вдячністю та великою повагою до його таланту представляємо теплий відеофільм про його творчій та життєвий шлях...




Немає коментарів:

Дописати коментар

. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...