Слідкуйте за новими надходженнями літератури до відділу краєзнавчої літератури і бібліографії в рубриці "Що читати про край"

вівторок, 1 вересня 2020 р.

З днем народження, сонячне місто! До 226-річчя від часу заснування міста Одеси

 

День міста Одеса відзначається щорічно 2 вересня.

Історія міста добре відома з 1415 року як міста Хаджибей, хоча на території нинішньої Одеси люди почали селитися ще в античні часи.

Вперше назва міста Одеса зустрічається 10 січня 1795 року. Існує кілька версій про походження назви «Одеса»: перше, що це місто назвали на честь давньогрецької колонії Одессос, яка розташовувалася в Північному Причорномор’ї; друге, що слово «Одеса» - це прочитаний навпаки французький вираз «assez d’eau» або «води достатньо».

Корінь (оді) - вода з французької, багато води. Легенда говорить, що нова назва довго не приживалася і люди як і раніше називали Одесу Хаджибеєм. Тому для кращого засвоєння населенням нової назви влада застосувала такий метод. На всіх міських заставах козаки питали селян: «Куди їдете?» і якщо слідувала відповідь «до Хаджибею», козаки цю людину просто пороли. Метод виявився дієвим і незабаром вже всі іменували місто Одесою.

Бурхливий розвиток міста почався наприкінці XVIII століття після приєднання причорноморських територій до Російської імперії в результаті російсько-турецьких воєн.

З початку XIX століття місто почало стрімко розвиватися у зв’язку з експортом зерна і незабаром Одеса стає одним з найважливіших зовнішньоторговельних центрів країни, практично третім за значенням містом Російської імперії після Петербурга і Москви.

Міста обласного значення Одеської області: м. Балта, м. Біляївка, м. Білгород-Дністровський, м. Ізмаїл, м. Чорноморськ, м. Подільськ, м. Теплодар, м. Южне.

Міста районного значення Одеської області: м. Ананьїв, м. Арциз, м. Березівка, м. Болград, м. Вилкове, м. Кілія, м. Кодима, м. Роздільна, м. Рені, м. Татарбунари.

Найдорожчим для серця одесита в усі часи був і залишається День його рідного міста.



Немає коментарів:

Дописати коментар

. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...