Слідкуйте за новими надходженнями літератури до відділу краєзнавчої літератури і бібліографії в рубриці "Що читати про край"

неділю, 26 березня 2023 р.

Нові надходження до відділу краєзнавчої літератури і бібліографії у І-му кварталі 2023 року

Представляємо нові книжки, які надійшли до відділу краєзнавчої літератури і бібліографії у І-му кварталі 2023 року



Богданович Ольга. Наши Ближние Мельницы [Текст]: [краевед. очерк] / Ольга Богданович. - Одесса : Астропринт, 2022. - 104 с. – Библиогр.: с. 101-102.

«Наші Ближні Млини» – книга про відоме передмістя Одеси. У ній відбито 170-річний шлях однієї одеської сім'ї на тлі історичних подій, що сталися за ці роки.

Ця і документальна, і художня книга описує життя людей, які народилися, жили та працювали в Одесі, пройшовши разом із нею період дорослішання та становлення.

У книзі наведено відомості, взяті як із фондів Державного архіву Одеської області, так і з архіву сімейного. В них відображені події ХІХ століття, Першої світової війни, революції 1917 року, громадянської війни, періоду культу особистості та Великої Вітчизняної війни.

Багато відомостей взято як із фондів Державного архіву Одеської області (ДАОО), так і з інших документальних джерел. В них відображені події XIX століття, Першої світової війни, революції 1917 року, громадянської війни, періоду культу особистості та Великої Вітчизняної війни. Наводяться рідкісні документи та старовинні фотографії.


Букач В. М. Випускники Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського. [Текст]: біогр. слов. / В. М. Букач. - Одеса: ПНПУ, 2021. – Ч. 2. – 2021. – 76 с. - Бібліогр. в кінці ст.

Словник містить стислі біобібліографічні дані про відомих особистостей, які в різні роки навчалися в Одеському інституту народної освіти - Одеському державному педагогічному інституті - Південноукраїнському педагогічному університету імені К. Д. Ушинського та розрахований на широке коло читачів.

В 1920 році був відкритий суто педагогічний вищий навчальний заклад - Одеський інститут народної освіти, завдання якого полягало у задоволенні потреб суспільства у педагогічних працівниках.

У 1930 році ОІНО було реорганізовано у три навчальні заклади: Одеський інститут соціального виховання, Одеський інститут професійної освіти, Одеський фізико-хіміко-математичний інститут. В 1933 році Одеський інститут соціального виховання й основна частина Одеського інституту професійної освіти були об’єднані в Одеський педагогічний інститут. В 1994 році Одеський педагогічний інститут був перетворений у Південноукраїнський педагогічний університет імені К. Д. Ушинського, якому в 2009 році було надано статус національного.

За роки свого існування вищий педагогічний навчальний заклад Одеси підготував десятки тисяч висококваліфікованих вчителів загальноосвітніх шкіл, викладачів закладів професійної освіти, велику кількість науковців, представників вітчизняної культури, спорту, державних службовців, громадських діячів тощо.

Даний біографічний словник містить короткі біографічні довідки про окремих випускників інституту народної освіти - інститутів соціального виховання і професійної освіти - педагогічного інституту - педагогічного університету, через біографію яких можна прослідити історію одеського закладу вищої педагогічної освіти.

Букач В.М. Випускники Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського: [Текст]: біогр. слов. / В. М. Букач. - Одеса: ПНПУ, 2021. – Ч. 3. – 2022. – 72 с. - Бібліогр. в кінці ст.

Словник містить стислі біобібліографічні дані про особистостей, які в різні роки навчалися в Одеському інституті народної освіти - Одеському державному педагогічному інституті - Південноукраїнському педагогічному університеті імені К. Д. Ушинського та розрахований на широке коло читачів.


Букач В. М. З історії Одеського німецького педагогічного інституту: [Текст]: довідник. - Одеса: ПНПУ, 2022. - 56 с. – Бібліогр. в кінці ст.

Збірник містить історичну довідку про досвід підготовки в Одесі педагогічних кадрів для німецьких закладів освіти у 1924- 1938 роках та стислі біобібліографічні дані про окремих співробітників Одеського німецького педагогічного інституту та розрахований на широке коло читачів.



Букач В. М. З історії педагогічного інституту Рішельєвського ліцею: довідник. - Одеса: ПНПУ, 2022. - 32 с. – Бібліогр. в кінці ст.

Збірник містить історичну довідку про створення педагогічного інституту у складі Рішельєвського ліцею та стислі біобібліографічні дані про директорів ліцею у 1817- 1837 роках, відомих вихованців педагогічного інституту ліцею та розрахований на широке коло читачів.




Букач В. М. Науковці Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського: біогр. слов. / В. М. Букач - Одеса: ПНПУ, 2019. –

Вип. 4. – 2022. – 92 с. - Бібліогр. в кінці ст.

Біографічний словник «Науковці Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського» містить стислу біобібліографічну інформацію про відомих вчених, педагогів, керівників підрозділів Одеського інституту народної освіти - Одеського інституту соціального виховання - Одеського інституту професійної освіти - Одеського держаного педагогічного інституту - Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського, які в різні роки своїми науковими та педагогічними здобутками, сумлінною працею формували авторитет одного з найстаріших закладів вищої освіти України.

Кожна стаття містить біографічні дані педагога, вказівки на його наукові праці, посилання на джерела інформації. Джерелами інформації слугували матеріали, опубліковані у періодичних, довідникових та наукових виданнях, а також дані особових справ викладачів, які зберігаються в архіві Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського. Розрахований на широке коло читачів.

Дерибасовская - Ришельевская [Текст]: одес. альм. / [Всемир. клуб одесситов]; [ред. Ф. Кохрит, редкол.: Е. Голубовский, О. Губарь, И. Липтуга]. - Одесса: Пласке, 2000. - (Одесская библиотека). - № 91 (IV/2022). - 2022. - 383 с. : ил.


Знаменні і пам’ятні дати Одещини 2023 рік [Текст]: календар / Департамент культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культур. спадщини Одес. облдержадмін ; Одес. обл. універс. наук. б-ка ім. М. Грушевського ; Від. краєзн. літ. і бібліогр. ; [підгот. Т. О. Андросова; комп'ют. набір К. Г. Черненко ; худож. оформ. та заг. ред. О. М. Ласкевич ; відп. за вип. О.А. Булгакова]. – Одеса, 2022. – 36 с.




Козленко П. Е. Балта - город из моего детства / П. Е. Козленко. - Одесса : «Фенікс», 2022. - 524 с. : ил.

Книга присвячена історичним особистостям, життя та доля яких пов'язана з містом Балта. У книзі застосовано жанр історичної біографії як метод дослідження та спосіб вивчення крізь призму життя та діяльності окремої особистості специфіки кожної історичної епохи. На основі значного масиву опублікованих та архівних історичних джерел досліджено соціальний, правовий та культурний аспекти перебування євреїв у місті Балта наприкінці XVIII - у першій половині XX століть. Більшість документів і фотографій публікується вперше.

Козленко П. Е. Экзистенциальные основания еврейских земледельческих колоний Балтского уезда Подольской губернии [Текст]: монография / Павел Козленко. - Одесса: Экология, 2017. - 192 с. – Библиогр.: с. 184-190.

Монографія присвячена історії єврейської землеробської колонізації в Російській імперії, особливостям існування єврейських землеробських колоній на території Балтського повіту Подільської губернії як у дореволюційний, так і за радянських часів, аж до їхнього знищення в епоху Голокосту.

Для вчених, викладачів, студентів, працівників культурно-просвітницьких установ всім, хто цікавиться історичною проблематикою, а також генеалогією.

Котелко, Сергей. Анатра : История особняка на Французском бульваре, 28, а также семейства Анатра и Драго [Текст] / С. Котелко ; ред. Ю. Косенкова. - Одесса, 2022. - 406 с.: ил. – (Особняки Одессы).

У книзі йдеться про одну з найвідоміших дореволюційних сімей Одеси – родину Анатра та про історію саме особняка на Французькому бульварі, 28.

Під час роботи над книгою автору потрібно було вирішити безліч питань і розгадати таємниці, але розгадка якоїсь однієї таємниці тягла за собою нові загадки та сюжети. Таке захоплення переросло в дослідження, і як результат – чудова книга. На 460 сторінках йдеться про славний рід Анатра і найкращих його представників.

Сергій Котелко здавна захопився історією колишніх маєтків. У певний період це захоплення перетворилося на головну справу його життя.

Краєзнавець має сайт, де розповідає про різні об’єкти рідного міста. Його улюбленим місцем в Одесі завжди був Французький бульвар, а одним із найцікавіших будинків на бульварі завжди була дача Анатра - куточок романтизму на Французькому бульварі.

Для довідки про рід Анатра. Походив рід з Італії, уродженці Сицилії. Спочатку були простими човнярами, займалися морськими візництвом, доставляли вантажі і пасажирів.

Пізніше зайнялись сільським господарством. Були купцями I-ї гільдії, переважно біржовими маклерами, мали спадкове громадянство.

Торговий дім «Брати Анатра» існував з 1876 р., експортував за кордон різні види пшениці, жита та ін. Хлібна справа роду Анатра нагороджувалася найвищими відзнаками на виставках в Барселоні (1888 р.), Парижі (1990 р.), Афінах (1903 р.) та ін.

«Брати Анатра» були власниками престижної нерухомості в центрі м. Одеси. Представники роду «Анатра» завжди займалися благодійністю.

Література про Одеську область за 2020 рік [Електронний ресурс]: наук.- допоміж. бібліогр. покажч. / Департамент культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культур. спадщини Одес. облдержадмін ; Одес. обл. універ. наук. б-ка ім. М. Грушевського ; Від. краєзн. літ. і бібліогр. ; [підгот. Т. О. Андросова; комп'ют. набір К. Г. Черненко ; ред. Т. О. Андросова ; відп. за вип. О.А. Булгакова]. – Одеса, 2021. – 1 електрон. опт. диск (CDROM).




Нові книги про Одещину за 2021-2022 роки [бібліогр. покажч. / Департамент культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культур. спадщини Одес. облдержадмін., Одес. обл. універс. наук. б-ка ім. М. С. Грушевського, Від. краєзнав. літ. і бібліогр.; [підгот. Т. О. Андросова ; комп'ют. верстка К. Г. Черненко ; верстка, худож. оформ, та ред. О. М. Ласкевич]. - Одеса, 2006. - (Серія "Що читати про край").

Вип. 18-19 / [відп. за кип. О. А. Булгакова]. - 2023. - 15 с.

Одеська ОУНБ ім. М. Грушевського як головне сховище краєзнавчої літератури відіграє важливу роль у збереженні та розповсюдженні інформації про видання краю. Бібліотека продовжує видання серії «Що читати про край».

Бібліографічний покажчик «Нові книги про Одещину» відображає надходження нової краєзнавчої літератури до фондів бібліотеки, які вийшли друком у 2021 та 2022 роках. Структура покажчика побудована за систематичним принципом і складається з 14 розділів

В межах розділів описи розташовані за алфавітом. Для зручності користування покажчиком складено довідковий апарат, який містить покажчик імен, алфавітний покажчик назв видань та покажчик видавництв. Сподіваємось, що покажчик сприятиме інформаційному забезпеченню діяльності видавництв, знайде свого читача і буде корисним джерелом інформації для всіх, хто цікавиться літературою рідного краю. Відбір літератури закінчено станом на 10 грудня 2022 року.

Хаджибеївські читання: [Текст]: матеріали Всеукр. конф. з історії України студентів та аспірантів / Одес. нац. ун-т ім. І. І. Мечникова, ф-т історії та філософії, каф. іторії України та спец. іст. дисциплін ; [редкол.: О. А. Бачинська, Т. С. Вінцковський, Т. Г. Гончарук та ін.]]. – Одеса : Букаєв В. В., 2022. – 74 с. – Бібліогр. в кінці ст.






Розкриті теми:

  • Жінки в окупації (Одеса 1941-1944 рр.) Бабіч Олександр,
  • Соціально-демографічний профіль Одеси в імперську добу Галигін Олександр
  • Українка Турхан хатідже-султан, як представниця жіночого султанату Османської імперії Глушкова Ксенія
  • Краєзнавчі електронні ресурси та їх роль у вивченні історії півдня України Забіянов Євген
  • Одеська масонерія першої чверті XIX ст. персональний, соціальний та етнічний склад Зайцев Максим
  • Колекція козацької зброї XVI-XVII ст. у одеському історико-краєзнавчому музеї Коваленко Микита
  • Архівні джерела в дослідження повсякдення військових поселень кавалерії на півдні України Кулікова Єлизавета
  • Греко-католицька церква наприкінці XVIII - на початку XX ст.: формування української національної конфесії Матвейчук Марина
  • Українсько-німецькі наукові взаємини на рівні університетів другої половини XIX ст. Шимко Даниїл.

Штейн Инна. Как тень пролетающей птицы [Текст]: [повесть, рассказы] / И. Стейн. – Одесса : Астропринт, 2019. – 144 с.

Героїня повісті "Як тінь птаха, що пролітає", - жінка з сильним характером, якій було дароване довге повне випробувань життя і одна ніч великого і вічного кохання.

Дія "Кордонських оповідань" відбувається у мальовничому селі над Тилігульським лиманом. Смішні та сумні, драматичні, а часом і трагічні, вони оповідають про корінних жителів села - "денікінців", про "наїханих" городян, про дітей і людей похилого віку, про те, що життя - прекрасне. Книга написана неповторною одеською мовою, в якій сплелися російська, українська, ідиш. На ньому все ще говорять жителі нашого південного краю, і лише на ньому із максимальною правдою життя можна про них розповісти.

Юго – Запад. Одессика [Текст]= Південний Захід. Одесика : ист.-краевед. науч. альм. / Ассоц. европ. культуры «Золотая акация»; [гл. ред. В.А. Савченко ; редкол. : О.Г. Бажан. Т.Г. Гончарук. О.Б. Демин [и др.]].- Одесса : Печат. дом, 2006. -

Вып.24.-2018.-270 с.: ил.– Текст : укр., рос. – Бібліогр. в кінці ст.

З відвертим інтересом гортаємо ми його сторінки 24-го номеру історико-краєзнавчого альманаху «Південний Захід. Одесика» на яких відображені епізоди минулого Одеси, Одещини та й усього Причорноморського краю.

Характерна риса «Одесики» - її універсальність, прагнення представити різні точки зору. Інакше і неможливо. Адже пошук істини можливий лише через дискусію та діалог, введення нових історичних документів, переосмислення подій.

На жаль, замість того, щоб вивчати уроки історії, намагатися бачити її у всій її складності, сьогодні ми знову стикаємося із прагненням поділити все на чорне і біле, добре та зле. Але ж історія - це не лише суспільні відносини, данні та цифри про економічні злети та падіння. Це, перш за все, людські вчинки, які продиктовані певними обставинами, вихованням, ідеями, які панують у цей час.

Аналізувати факти і робити висновки - ось головне завдання історичної науки. А ще більш важливо - не ставити історію на службу будь-якій ідеології. Читаймо , пізнаваймо та думайте!

Юго-Запад. Одессика [Текст] = Південний Захід. Одесика: ист.-краевед. науч. альм. / Ассоц. европ. культуры «Золотая акация»; [гл. ред. В. А. Савченко; редкол. : О.Г. Бажан, Т.Г. Гончарук, О.Б. Демин [и др.]]. – Одесcа: Печат. дом, 2006.

Вип. 32. – 2022. – 283 с. – Текст : укр., рос. – Бібліогр. в кінці ст.

32-й номер історико-краєзнавчого альманаху «Південний Захід. Одесика» - видання для всіх, хто цікавиться історією Одеси та Одещини, кому не байдуже наше минуле і майбутнє.

Сучасний світ перенасичений інформацією, різноманітною і, головне, легко доступною. Але і в епоху смартфонів, електронних бібліотек, Вікіпедії та інших ресурсів «Південний Захід. Одесика» - надійний і переконливий путівник у світі історії. В першу чергу, завдяки якісній підготовці матеріалів. Професійність - невід'ємна риса всіх публікацій альманаху.

Новий номер - цьому підтвердження. Приємно зазначити, що автори видання не оминули увагою дві важливі події - 80-річчя героїчної оборони Одеси, яка відзначалася у 2021 році, та 90-річчя створення Одеської області.

Південний Захід. Одесика. іст.-краєзнав. наук. альм. -Одеса, Печ. Дом, 2006                   – Вип. 33. Одеcа: Бондаренко М.О. – 2023. – 256 с.

Це перший випуск «Південь-Заходу. Одесики», який вийшов після початку війни. Особливу увагу випуску приділено історичному дослідженню передумов формування визвольного руху українців за свободу, незалежність та соборність. Зокрема в дослідженнях А. та Н. Ложешників «Початок української революції в Одесі (весна 1917)» та О. Ложешника «До історії формування Чорноморського козацького війська». Актуальним відкликом сьогодення стали матеріали акад. В. Литвина «У битві за імперію: російські наротиви проти історичних реалій»…

Попри усі складнощі воєнного часу, авторський колектив збірника згуртувався і продовжував працювати, щоби гідний та довершений науковий матеріал побачив світ.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...