Слідкуйте за новими надходженнями літератури до відділу краєзнавчої літератури і бібліографії в рубриці "Що читати про край"

середу, 22 травня 2019 р.

«Одеська кіностудія: вчора, сьогодні, завтра»: до 100-річчя від часу утворення


23 травня 2019 року всесвітньо відома Одеська кіностудія відзначає свій столітній ювілей, але її історія починається з 1907 року. Саме тоді кінематографіст Мирон Гроссман почав знімати одні з перших вітчизняних фільмів. Тим самим він створив кіноательє «Мирограф», яке потім переросло в Кінофабрику.
На сторінках історії Одеської кіностудії можна зустріти імена видатних діячів культури: Сергій Ейзенштейн, Петро Чардинін, Олександр Довженко, Лесь Курбас, Юрій Яновський, Іван Кавалерідзе, Марлен Хуцієв, Георгій Юнгвальд-Хількевич, Наталя Збандут, Кіра Муратова, Вадим Костроменко…
За багаторічну історію кіностудії було створено велику кількість популярних фільмів, які по праву вважаються справжніми шедеврами вітчизняного і світового кіно: «Броненосець “Потьомкін”», «Звенигора», «Шведський сірник», «Кармелюк», «Небезпечні гастролі», «Вершники», «Зелений фургон», «Гамбрінус»… І зараз фільми з маркою Одеської кіностудії - зображенням кораблика - нерідко виявляються в центрі уваги широкого кола глядачів.
22 травня 2019 року, напередодні знаменної дати, на зустріч з режисерами, сценаристами, акторами Одеської кіностудії прийшли студенти Одеського професійного ліцею будівництва і архітектури та цінителі вітчизняного кінематографа. Ігор Козлов-Петровський, радник голови правління з питань кіновиробництва, режисер проекту «Пантеон Одеси», розповів цікаві факти з історії Одеської кіностудії.

 Ігор Козлов-Петровський, режисер проекту «Пантеон Одеси»

Жвавий інтерес викликав прем’єрній показ 7 та 8, заключних, серій історико-публіцистичного фільму «Пантеон Одеси», який повертає нашим сучасникам імена видатних одеситів, які жили, творили і залишили свій слід в історії Одеси. Це вчені, педагоги, герої ратних битв, видатні артисти, музиканти… Після перегляду серій краєзнавець і сценарист Валерій Шерстобітов відповідав на запитання глядачів.
Гості заходу за переглядом фільму

Гості заходу за переглядом фільму

Фото на згадку

Гості мали можливість познайомитися з історією знаменитої на весь світ кіностудії за матеріалами виставки «Одеська кіностудія: вчора, сьогодні, завтра».




Переглянути фільм можна на каналі YouTube

1 - 4 серії ТУТ
5 - 8 серії ТУТ

Немає коментарів:

Дописати коментар

. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...