Следите за новыми поступлениями литературы в отдел краеведческой литературы и библиографии в рубрике "Що читати про край"

пятница, 18 ноября 2016 г.

"З плеяди одеських кінодіячів": до 110-річчя від дня народження Романа Кармена





Радянський кінооператор, кінодокументаліст, фронтовий оператор, Герой Соціалістичної Праці (1976), Народний артист СРСР (1966) Кармен Роман Лазаревич (справжнє прізвище - Корнман) народився 16 (29) листопада 1906 Одесі (Херсонська губернія).
Роман Кармен народився в сім'ї відомого письменника Л. О. Кармена. Після смерті батька хлопчик навчався, підробляв продавцем газет, підручним в гаражі. У 1922 році з матір'ю переїхав до Москви. З дитячих років займався фотографією. Оцінивши знімки 17-річного Р. Кармена, М. Є. Кольцов почав друкувати їх (з вересня 1923 року) в журналі «Огонек».
У 1932 році Роман Кармен закінчив операторський факультет ВДІКу, але його перші кінороботи з'явилися ще в 1929 році - серія сюжетів про колективізацію. У 1930 році вийшов (що став дуже популярним в ті роки) сюжет «Фабрика-кухня». Після закінчення навчання Р.Л.Кармен почав працювати на Центральній студії документальних фільмів.
Працював як фоторепортер для журналу «СРСР на будівництві».
Кармен багато разів знімав документальні фільми про війну. Популярність до нього прийшла після того, як він знімав в Іспанії під час громадянської війни (1936 - 39 рр.). Кадри, зняті на іспанських фронтах Р.Л.Карменом і Б.К.Макасеєвим, монтувалися в спеціальні випуски кінохроніки - «До подій в Іспанії».
Член ВКП (б) з 1939 року.


Р.Кармен під час зйомок в Берліні, травень 1945р.
Роман Кармен знімав на фронтах Великої Вітчизняної війни під час боїв під Москвою і під Ленінградом. У лютому 1943 року він знімав здачу фельдмаршала Паулюса під Сталінградом, а 9 травня 1945 року в Берліні - підписання акту про беззастережну капітуляцію фашистської Німеччини.
У 1950-1970-і роки Кармен знімав у В'єтнамі (він став першою радянською людиною, що побувала в джунглях, Китаї, Бірмі, Індії, Індонезії. Багато знімав в Південній Америці.
Серед відомих робіт Р.Л.Кармена такі фільми, як «Іспанія», (1939); «Розгром німецьких військ під Москвою», (1942); «Ленінград в боротьбі», (1942); «Берлін», (1945); «Суд народів», (1946 про Нюрнберзький процес); «Повість про нафтовиків Каспію», (1953); «В'єтнам», (1955); «Ранок Індії», (1956); «Широка страна моя ...», (1958 - перший радянський панорамний фільм); «Підкорювачі моря», (1959); «Палаючий острів» (1961); «Велика вітчизняна», (1965); «Гренада, Гренада, Гренада моя ...», (1968, спільно з Костянтином Симоновим); «Товариш Берлін», (1969); «Палаючий континент», (1972). Роман Кармен мав величезний вплив на документальне кіно Радянського Союзу.
Могила Р. Кармена
З 1960 року Кармен викладав у ВДІКу. Завідуючий кафедрою режисури документального кіно ВДІКу. Професор (з 1970), автор ряду книг і безлічі статей для газет і журналів. З 1965 року секретар правління СК СРСР.
Ім’ям Романа Кармена названа вулиця в м.Одесі.
Роман Кармен помер 28 квітня 1978 року. Похований в Москві на Новодівичому кладовищі.
Могила Р. Кармена

Родина



  • Батько - Лазар Кармен (1876-1920), письменник і журналіст.
  • Перша дружина - Маріанна Ярославська (1915-2003), скульптор, дочка радянського партійного і державного діяча Омеляна Ярославського.
  • Син - Роман Кармен (1933-2013), режисер, оператор.
  • Онук - Максим Кармен, син Романа Романовича Кармена. Продюсер, кінооператор.
  • Друга дружина - Ніна Орлова (більше 20 років в шлюбі з Романом Карменом).
  • Син - Олександр Кармен (1941-2013), латиноамериканісти-міжнародник, викладач Московського інституту міжнародних відносин.
  • Третя дружина - Майя Овчинникова (рід. 1930), після смерті Романа Кармена вийшла заміж за письменника Василя Аксьонова.


Нагороди та звання


 • Орден Червоної Зірки (1937, за бойову роботу в Іспанії)

• Орден Трудового Червоного Прапора (1940)
• Орден Червоного Прапора (24.10.1944)
• медаль «За оборону Москви»
• медаль «За оборону Сталінграда»
• Заслужений діяч мистецтв РРФСР (1957)
• Заслужений діяч мистецтв Азербайджанської РСР (1959)
• народний артист РРФСР (1965)
• народний артист СРСР (1966)
• Герой Соціалістичної Праці (1976)
• два Ордена Леніна (?, 1976)
• Орден Трудового Червоного Прапора (1957)
• Орден Праці (В'єтнам) (1955)

Медалі

• Ленінська премія (1960) - за фільми «Повість про нафтовиків Каспію» і «Підкорювачі моря».
• Сталінська премія першого ступеня (1942) - за день «День нового світу».
• Сталінська премія другого ступеня (1947) - за фільм «Суд народів» (1947).
• Сталінська премія третього ступеня (1952) - за фільм «Радянський Туркменістан».
• Державна премія СРСР (1975) - за фільми «Палаючий континент» (1973), «Чилі - час боротьби, час тривог», «Камарадос. Товариші »(1974).
• Національна премія НДР (1970) - за фільм «Товариш Берлін».
• МКФ неігрового та анімаційного кіно в Лейпцигу (1968, Гл. Приз, фільм «Гренада, Гренада, Гренада моя ...»)
• МКФ неігрового та анімаційного кіно в Лейпцигу (1969, Спец. Приз, фільм «Товариш Берлін»)
• МКФ неігрового та анімаційного кіно в Лейпцигу (1973, Приз, фільм «Чилі - час боротьби, час тривог»)
• МКФ неігрового та анімаційного кіно в Лейпцигу (1974, Приз, фільм «Камарадос. Товариш»)
• ВКФ (1976, Головний приз, фільм «Серце Корвалана»)
• МКФ в Оберхаузені (1976, Приз, фільм «Серце Корвалана»)
• МКФ неігрового та анімаційного кіно в Лейпцигу (1979, Гл. Приз, фільм «Велика Вітчизняна ...»)

Фільмографія

Оператор:
• 1930 - Фабрика кухня
• 1931 - Далеко в Азії
• 1932 - Москва (фільм)
• 1932 - Пуск Косогорский домни (фільм)
• 1933 - Повернення челюскінців
• 1933 - Москва-Каракуми-Москва
• 1933 - Парад на Красній площі
• 1933 - Нарис про стахановців І. Гудів
• 1933 - Делегати I з'їзду колгоспників в гостях у Червоній Армії
• 1934 - Т. Димитров в Москві
• 1934 - Звіт Анни Масоновой (фільм)
• 1934 - Будинки (фільм)
• 1934 - Кіров
• 1935 - Всесоюзний з'їзд Рад
• 1935 - Свято сили і спритності
• 1936 - Радянської Грузії 15 років
• 1936 - Салют піонерам Іспанії
• 1936 - Автопробіг «Горький-Каракуми-Памір-Москва» (фільм)
• 1938 - Китай в боротьбі
• 1938 - 1 травня (фільм)
• 1939 - Іспанія (фільм)
• 1940 - День нового світу
• 1940 - Седовци
• 1942 - У Китаї (фільм)
• 1942 - Ленінград в боротьбі
• 1942 - Розгром німецьких військ під Москвою
• 1943 - 25-й Жовтень
• 1944 - Майданек
• 1945 - Албанія
• 1945 - Берлін
• 1945 - Орловська битва
• 1945 - Від Вісли до Одеру
• 1948 - Пісня колгоспних полів
• 1949 - Радянський Казахстан
• 1950 - Радянський Туркменістан
• 1955 - В'єтнам
• 1955 - Джавахарлал Неру в СРСР
• 1957 - Ранок Індії
• 1960 - Куба сьогодні
• 1960 - Австрія зустрічає посланців

Режисер

• 1930 - Фабрика кухня

• 1933 - Москва-Каракуми-Москва
• 1933 - Нарис про стахановців І. Гудів
• 1934 - Звіт Анни Масоновой (фільм)
• 1934 - Будинки (фільм)
• 1936 - Радянської Грузії 15 років
• 1940 - День нового світу
• 1942 - У Китаї (фільм)
• 1951 - Радянська Грузія
• 1953 - Повість про нафтовиків Каспію
• 1955 - В'єтнам
• 1957 - Ранок Індії
• 1958 - «Широка страна моя» (перший радянський панорамний кінофільм)
• 1959 - День нашого життя (фільм)
• 1959 - Підкорювачі моря
• 1960 - Куба сьогодні
• 1961 - Палаючий острів (фільм про Кубу)
• 1962 - Держава - це ми
• 1963 - Чарівний промінь (фільм)
• 1963 - Гість з острова Свободи
• 1963 - Коли світ висів на волоску
• 1965 - Велика Вітчизняна (фільм)
• 1966 - Смерть комісара заборонений до показу
• 1967 - Гренада, Гренада, Гренада моя (фільм)
• 1969 - Товариш Берлін
• 1973 - Палаючий континент (фільм про Латинську Америку в двох серіях)
• 1973 - Чилі: час боротьби, час тривог (фільм)
• 1974 - Камарадос. Товариші (фільм, присвячений пам'яті Сальвадора Альєнде, Пабло Неруди, Віктора Хари)
• 1975 - Серце Корвалана (фільм)
• 1978 - Невідома війна (реж. Серій «22 червня 1941» і «Невідомий солдат»)

Сценарист

• 1955 - В'єтнам

• 1963 - Гість з острова Свободи
• 1963 - Коли світ висів на волоску
• 1965 - Велика Вітчизняна (фільм)
• 1967 - Гренада, Гренада, Гренада моя (фільм)
• 1969 - Товариш Берлін
• 1973 - Палаючий континент (фільм)
• 1973 - Чилі: час боротьби, час тривог (фільм)
• 1974 - Камарадос. товариші
• 1975 - Серце Корвалана (фільм)

Художній керівник

• 1978 - Невідома війна.


Книги Романа Кармена в фонді бібліотеки


  1. Кармен Р.Л. Буэнавентура - гражданин Кубы. - Москава: Дет. лит., 1966. - 229 с.
  2. Кармен Р.Л. Героика борьбы и созидания. Заметки кинодокументалиста. - Москва: Знание, 1967. - 63 с.
  3. Кармен Р.Л. Но пасаран! - Москва: Сов. Россия, 1972. - 384 с.
  4. Кармен Р.Л. Чили - время борьбы, время тревог. Литературный сценарий документального телефильма / Вступ. ст. К.Славина. - Москва: Искусство, 1975. - 142 с.
  5. Роман Кармен в воспоминаниях современников: сборник / Сост. А.Л. Виноградова. - Москва: Искусство: 1983. - 358 с.


Про життя та творчість Романа Кармена читати та дивитися
  • Роман Кармен. Оператор, Педагог, Продюсер, Режиссер, Сценарист, Фотокорреспондент, Фронтовой оператор [Электронный ресурс] // Музей ЦСДФ. – Режим доступа: http://csdfmuseum.ru/names/18-%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD-%D0%9A%D0%90%D0%A0%D0%9C%D0%95%D0%9
  • Кармен Роман Лазаревич [Электронный ресурс] // Чисто одесский сайт. – Режим доступа: http://odesskiy.com/k/karmen-roman-lazarevich.html
  • Роман Лазаревич Корнман – Коренман – Кармен [Электронный ресурс] // Встречи, люди, нравы, судьбы...время. – Режим доступа: http://www.pseudology.org/people/Karmen.htm
  • Кармен, Роман Лазаревич [Электронный ресурс] // Академическая Вики-энциклопедия по еврейским и израильским темам. – Режим доступа: http://www.ejwiki.org/wiki/Кармен,_Роман_Лазаревич
  • Кармен, Роман Лазаревич [Электронный ресурс] // ВикипедиЯ. – Режим доступа: https://ru.wikipedia.org/wiki/Кармен,_Роман_Лазаревич
  • Роман Кармен и его документальная киноэпопея «Великая Одечественная война» [Электронный ресурс] // Сенатор. – Режим доступа: http://www.konkurs.senat.org/notabene/Battle_War_II.html
  • Відео в якому глядачі дізнаються про одеський період дитинства Романа Кармена, про те, як він став найзнаменитішим радянським кінодокументалістом і як створював свій останній шедевр "Невідома війна" - кращий, за загальним визнанням, фільм про Велику Вітчизняну. ДИВИТИСЯ ТУТ 
  •  Фильм "Роман Кармен, которого мы знаем и не знаем.. ."(1987) ДИВИТИСЯ ТУТ





"...от одессита Романа Кармена" // Островский Г.Л. Одесса, море, кино: путеводитель. - Одесса: Маяк, 1989. - С. 36-44.



На матеріалах, зібраних в роки Великої Вітчизняної війни, Роман Кармен спільно з американцями створив фільм «Невідома війна», який став справжнім одкровенням для західного глядача, майже нічого незнавшого про подвиг радянського воїна і нашого народу, що став головним творцем перемоги над гітлерівським фашизмом. Творці фільму поставили перед собою завдання об'єктивно відобразити події Великої Вітчизняної війни, і фільм виявився не тільки одкровенням для американської аудиторії, а й одночасно унікальною можливістю для народів, що складали в роки Другої світової війни СРСР, довести правду про героїчний подвиг радянського народу і особистостях, які зробили неоціненний внесок в боротьбі з нацизмом. У фільмі використовується величезна кількість документальних кадрів, виконаних радянськими військовими кореспондентами. Фільм позбавлений політичного забарвлення і відображає виключно фактичну сторону військових дій. Він покликаний навчити людей поважати історію, цінувати подвиги попередників і берегти як незмінну цінність людства світ і гуманізм.

Виробництво: CCCР (Совінфільм спільно з ЦСДФ, Ейр Тайм Інтернешнл)
Режисер: Роман Кармен, Гутман Ілля, Тенгіз Семенов, Григор'єв Ігор
З американської сторони провідний Берт Ланкастер. Голос за кадром - Василь Семенович Лановий

Комментариев нет:

Отправить комментарий

. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...