Слідкуйте за новими надходженнями літератури до відділу краєзнавчої літератури і бібліографії в рубриці "Що читати про край"

середу, 3 квітня 2019 р.

«Невтомний літописець Одеси»: до 105-річчя від дня народження Ю.С. Трусова



3 квітня 2019 року виповнюється 105 років від дня народження Юрія Сергійовича Трусова – талановитого письменника, поета, який в середині минулого століття вперше в популярній і цікавій формі розповів про історію виникнення, становлення і розвитку міста Одеси.
Ю. С. Трусов народився в Одесі. Працював кочегаром, мотористом, редактором газети «Моряк», був учасником Великої Вітчизняної війни. Писав російського мовою.
У Юрія Трусова - багата творча спадщина, що включає в себе 7 романів, 3 книги повістей і оповідань, 4 збірки віршів, безліч статей в періодиці.
Однак, найбільшу популярність принесла йому трилогія «Хаджибей», яка зробила його одним із найвідоміших і популярних письменників Одеси. Тільки при його житті роман витримав 8 перевидань.
Коли в 1958 році вийшла книга «Падіння Хаджибей», Ю.С. Трусов наступного ранку прокинувся знаменитим. Роман Юрія Трусова дав можливість дізнатися про минуле місто. В основі роману були дійсні події, що відбувалися на Півдні України в кінці XVII століття. У ньому фігурували відомі особистості, такі як Де Рібас, Суворов, фельдмаршал Гудович та ін. Друга частина роману «Ранок Одеси» вийшла в 1964 р., і, нарешті, в 1968 р. вийшла третя книга - «Кам'яне море». У цих романах описується взяття Ізмаїла, заснування та будівництво Одеси і багато іншого.
Його перу належать збірки віршів «Ранок на березі» (1945), «На вахті» (1948), «Рідний берег» (1954), «Морська билина» (1976), повістей «Падіння Хаджибей» (1958), «Зустріч з мрією»(1984), «Ранок Одеси»(1966), «Зелена гілка»(1984), роману – трилогії «Хаджибей»(1974) та ін.



Немає коментарів:

Дописати коментар

. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...